Премиера на първите три „Приказки за Юнаци и злодеи“На 30 март, събота, от 11 до 13 часа заповядайте в сектор „Детска литература“ на Столична библиотека, за да отпразнуваме първите три книги в поредицата „Приказки за Юнаци и злодеи“.

Преди 13 години Юнакиня Юна пое сред света, за да разбере какво го боли и кое премълчава. „Триптих за Юнаци и злодеи“ взе награда от международния конкурс „Златен кан“ – но, по-важното, нарои още: Юнаци, Приказници, въпроси, въпроси, въпроси…

В създаването на „Приказките“ до момента участват над двадесет автори. Под прикритието на фантазното звучене те изследват теми, които стъпват дълбоко в нашия свят: международния тероризъм, климатичните промени и генномодифицираните организми, клопките и катарзисите в общуването помежду ни, а третата книга, „Промяна“, е посветена на гражданските протести в България през 2013 година. Сред въпросите, които „Приказките“ задават, са:
 • Защо сме склонни да повярваме на най-лесното, което чуем? Наистина ли сме?
 • Ако един човек избие седемдесет и седем, кого си заслужава да си спомняме?
 • Кога тялото ни вече не е онова, което търкахме до кръв, за да отмием ужаса?
 • Как можем да се разберем без думи? А със?
 • Какво им става на приятелите ни понякога?
 • Кой носи задаващата се промяна?
 • Може ли Юна да ти обърше д…?
 • А злодеите? Де злодеите?

„Какъв е смисълът?
Когато си зададеш важен въпрос, когато държиш да получиш отговори – създай си време и място за тях. Остави глъчта на света настрана. Нека светът си приказва; ти помълчи. Стани онази част от света, която ще чуе каквото няма да чуе никоя друга част.
Важен е всеки въпрос, на който не виждаш веднага, в същия този момент, отговор. Който усещаш, че има силата да те промени. Да промени как виждаш, как свързваш света, как усещаш.
За да стигнеш до истински отговор, създай такова време и място, които ти позволяват да бъдеш смела. Да имаш достатъчно смелост, за да мълчиш, когато пред теб се оформи първият отговор. Той е най-лесният; а ти си смела и знаеш, че нещо не му достига. Да мълчиш, когато те подминава; после вторият, третият… седемнайсетият. Да мълчиш в пролуките между тях, в празнините и пропастите, тогава, когато имаш най-голямата нужда да закрещиш, да ги изпълниш с вик, с песен, с каквото и да е – само да минат по-бързо, само по-бързо да те оставят на мира; само по-скоро пак да бъдеш сред свои, по-скоро пак да не бъдеш сама.
Истински отговор е онзи, който те оставя да мълчиш срещу цялата глъч на света и просто да се усмихваш. Да знаеш, че цялата глъч на света няма нужда от отговора ти, и това е добро, и има свой смисъл.
Замълчи, Юне. Послушай.
Глъчта на света няма нужда от отговора ти, Юне. Тя има нужда да бъде изслушана, да почувства, че някой я е разбрал, че не е сама.
Помълчи. Слушай.
Не си сама.“
На тройния ни празник Юна няма да е сама. ;) Поканили сме всички: участниците в „Приказките“, художничките на кориците, родните автори, които сме издавали в поредицата ни - включително Николай Теллалов, Величка Настрадинова, Григор Гачев, Геновева Детелинова и Калоян Захариев. 

„Историите за Юна и Юнаците – обясняват те – също като Човешката библиотека, значат „заедно“ и имат смисъл само тогава.“

Заповядайте и вие! :)

Като част от празника откъси от „Приказките“ ще четем вживяно (оживяващо!) Мел, Мирослав Моравски, Калин М. Ненов и... аз. ^.^

Повече подробности за премиерата и изненадите, които готвим, открийте тук.

Трите „Приказки за Юнаци и злодеи“ съществуват само в електронен вариант – и се възползват от някои възможности на технологиите, които на хартия няма как да възпроизведем. ;) Файловете са без дигитални (DRM) защити (като останалите издания на Човешката библиотека) и се разпространяват безплатно. Но ако пожелаете, подкрепете авторите – с отзиви – и гражданските им каузи – с дарения.

А ако търсите подарък за приятели читатели – вижте как да им подарите „Приказките“ с наша помощ. Искате ли с посвещение от автор? Все някой ще успеем да ви уредим. ;)

Чакаме ви,
Юнакините и Юнаците, Приказниците и Приказничките, всички наши автори и цялата Човешка библиотека 

Коментари

 1. На 30 март 2019 г. случихме премиерата на първите три „Приказки за юнаци и злодеи“.

  Който не успя да дойде, но му е любопитно как мина - заповядайте, чуйте ни:
  https://anchor.fm/podcastbgnf/episodes/ep-e4oq81

  ... а също и вижте откъси:
  https://www.youtube.com/playlist?list=PLWCpG83yVpE14dMzja6icPWFgFIRMqvnv

  ... и разгледайте албума:
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2313488185380420&type=3
  Снимките (и описанията към тях!) казват всичко.

  Все пак, да ви помогнем малко. Имаше:
  - един брой водеща, Десислава Сивилова, която толкова добре си знаеше текста, че чак сама себе си изненада - почти не й се наложи да си ползва пищовите;
  - един брой автор, Калин Ненов, изтъпанен отпред, който с усмивка отговаряше на всякакви въпроси, че даже и задаваше свои (и още няколко съавтори под прикритие сред публиката, които не пожелаха да се излаг... пардон, изявят публично);
  - няколко броя изненади за публиката (една от които толкова тайна, че не присъстваше в сценария и за едната бройка да си останем без нея), плюс една-две изненади за автора, основно под формата на неочаквани, но много желани гости;
  - пет броя откъси, прочетени с невероятен апломб от Ана Йорданова, Мира Стоянова, Мирослав Моравски и самия Калин Ненов; тия хора стават все по-добри, честно!
  - един брой сергия с наши книжки, част от които си намериха нови домове и читатели, и се чувстват чудесно там;
  - и един брой зала, която се пръскаше по шевовете от страхотната публика! То не бяха въпроси, то не бяха коментари и впечатления... чак се наложи да посъкратим предварително замисленото, за да можем на воля да си поприказваме с почитателите.

  На всички, които бяха там: благодарим ви от сърце! Вие направихте празника ни незабравим! Обичаме ви!

  На всички останали, които духом бяха там: и вас ви обичаме! Не сме ви забравили! (Ама другия път елате, щото...)

  До нови срещи!

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Благодаря ти за коментара! Мнението ти ми позволява да подобрявам себе си, дейностите си и съдържанието, което публикувам, а желанието ти да го споделиш ми носи безкрайна радост!