Премиера на първите три „Приказки за Юнаци и злодеи“На 30 март, събота, от 11 до 13 часа заповядайте в сектор „Детска литература“ на Столична библиотека, за да отпразнуваме първите три книги в поредицата „Приказки за Юнаци и злодеи“.

Преди 13 години Юнакиня Юна пое сред света, за да разбере какво го боли и кое премълчава. „Триптих за Юнаци и злодеи“ взе награда от международния конкурс „Златен кан“ – но, по-важното, нарои още: Юнаци, Приказници, въпроси, въпроси, въпроси…

В създаването на „Приказките“ до момента участват над двадесет автори. Под прикритието на фантазното звучене те изследват теми, които стъпват дълбоко в нашия свят: международния тероризъм, климатичните промени и генномодифицираните организми, клопките и катарзисите в общуването помежду ни, а третата книга, „Промяна“, е посветена на гражданските протести в България през 2013 година. Сред въпросите, които „Приказките“ задават, са:
 • Защо сме склонни да повярваме на най-лесното, което чуем? Наистина ли сме?
 • Ако един човек избие седемдесет и седем, кого си заслужава да си спомняме?
 • Кога тялото ни вече не е онова, което търкахме до кръв, за да отмием ужаса?
 • Как можем да се разберем без думи? А със?
 • Какво им става на приятелите ни понякога?
 • Кой носи задаващата се промяна?
 • Може ли Юна да ти обърше д…?
 • А злодеите? Де злодеите?

„Какъв е смисълът?
Когато си зададеш важен въпрос, когато държиш да получиш отговори – създай си време и място за тях. Остави глъчта на света настрана. Нека светът си приказва; ти помълчи. Стани онази част от света, която ще чуе каквото няма да чуе никоя друга част.
Важен е всеки въпрос, на който не виждаш веднага, в същия този момент, отговор. Който усещаш, че има силата да те промени. Да промени как виждаш, как свързваш света, как усещаш.
За да стигнеш до истински отговор, създай такова време и място, които ти позволяват да бъдеш смела. Да имаш достатъчно смелост, за да мълчиш, когато пред теб се оформи първият отговор. Той е най-лесният; а ти си смела и знаеш, че нещо не му достига. Да мълчиш, когато те подминава; после вторият, третият… седемнайсетият. Да мълчиш в пролуките между тях, в празнините и пропастите, тогава, когато имаш най-голямата нужда да закрещиш, да ги изпълниш с вик, с песен, с каквото и да е – само да минат по-бързо, само по-бързо да те оставят на мира; само по-скоро пак да бъдеш сред свои, по-скоро пак да не бъдеш сама.
Истински отговор е онзи, който те оставя да мълчиш срещу цялата глъч на света и просто да се усмихваш. Да знаеш, че цялата глъч на света няма нужда от отговора ти, и това е добро, и има свой смисъл.
Замълчи, Юне. Послушай.
Глъчта на света няма нужда от отговора ти, Юне. Тя има нужда да бъде изслушана, да почувства, че някой я е разбрал, че не е сама.
Помълчи. Слушай.
Не си сама.“
На тройния ни празник Юна няма да е сама. ;) Поканили сме всички: участниците в „Приказките“, художничките на кориците, родните автори, които сме издавали в поредицата ни - включително Николай Теллалов, Величка Настрадинова, Григор Гачев, Геновева Детелинова и Калоян Захариев. 

„Историите за Юна и Юнаците – обясняват те – също като Човешката библиотека, значат „заедно“ и имат смисъл само тогава.“

Заповядайте и вие! :)

Като част от празника откъси от „Приказките“ ще четем вживяно (оживяващо!) Мел, Мирослав Моравски, Калин М. Ненов и... аз. ^.^

Повече подробности за премиерата и изненадите, които готвим, открийте тук.

Трите „Приказки за Юнаци и злодеи“ съществуват само в електронен вариант – и се възползват от някои възможности на технологиите, които на хартия няма как да възпроизведем. ;) Файловете са без дигитални (DRM) защити (като останалите издания на Човешката библиотека) и се разпространяват безплатно. Но ако пожелаете, подкрепете авторите – с отзиви – и гражданските им каузи – с дарения.

А ако търсите подарък за приятели читатели – вижте как да им подарите „Приказките“ с наша помощ. Искате ли с посвещение от автор? Все някой ще успеем да ви уредим. ;)

Чакаме ви,
Юнакините и Юнаците, Приказниците и Приказничките, всички наши автори и цялата Човешка библиотека 

Коментари

 1. На 30 март 2019 г. случихме премиерата на първите три „Приказки за юнаци и злодеи“.

  Който не успя да дойде, но му е любопитно как мина - заповядайте, чуйте ни:
  https://anchor.fm/podcastbgnf/episodes/ep-e4oq81

  ... а също и вижте откъси:
  https://www.youtube.com/playlist?list=PLWCpG83yVpE14dMzja6icPWFgFIRMqvnv

  ... и разгледайте албума:
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2313488185380420&type=3
  Снимките (и описанията към тях!) казват всичко.

  Все пак, да ви помогнем малко. Имаше:
  - един брой водеща, Десислава Сивилова, която толкова добре си знаеше текста, че чак сама себе си изненада - почти не й се наложи да си ползва пищовите;
  - един брой автор, Калин Ненов, изтъпанен отпред, който с усмивка отговаряше на всякакви въпроси, че даже и задаваше свои (и още няколко съавтори под прикритие сред публиката, които не пожелаха да се излаг... пардон, изявят публично);
  - няколко броя изненади за публиката (една от които толкова тайна, че не присъстваше в сценария и за едната бройка да си останем без нея), плюс една-две изненади за автора, основно под формата на неочаквани, но много желани гости;
  - пет броя откъси, прочетени с невероятен апломб от Ана Йорданова, Мира Стоянова, Мирослав Моравски и самия Калин Ненов; тия хора стават все по-добри, честно!
  - един брой сергия с наши книжки, част от които си намериха нови домове и читатели, и се чувстват чудесно там;
  - и един брой зала, която се пръскаше по шевовете от страхотната публика! То не бяха въпроси, то не бяха коментари и впечатления... чак се наложи да посъкратим предварително замисленото, за да можем на воля да си поприказваме с почитателите.

  На всички, които бяха там: благодарим ви от сърце! Вие направихте празника ни незабравим! Обичаме ви!

  На всички останали, които духом бяха там: и вас ви обичаме! Не сме ви забравили! (Ама другия път елате, щото...)

  До нови срещи!

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар